van de 36 ketelaar, Sprookje van Paul Kiroul
Mijnheerken van Maldegem – Achtergrond
In het gedicht / lied “Mijnheerken van Maldegem” treden 36 Ketelaars op die het mijnheerken willen beroven. De tekst van dit lied is op een aparte pagina terug te vinden. In deze versie wordt Ketelaar als Keteleir geschreven. Deze versie is afkomstig uit het boek “Het oude Nederlandsche lied. Deel 1” (1903)
Andere versies
- twee andere versies in in het “Het oude Nederlandsche lied. Deel 1”
- “Het Meetjesland – over koolhoofden en landschepen
- tekst zoals uitgebracht door Kadril
- stedeninfo site over legendes (achtergrondinformatie en de tekst van Kadril)
- Poëtisch Liedgenootschap (ook te beluisteren)
CD met het lied
Het lied is met een andere tekst onder de titel “Heerke van Maldegen” door groep Kadril opgenomen en uitgebracht op de cd “Nooit meer Krijt”. Het was hun eerste bescheiden radio-hit. In de tekst helaas geen 36 ketelaars maar 36 rovers.
Sprookje “van de 36 Ketelaar”
Geïnspireerd op dit lied heeft Paul Kiroul een verhaal / sprookje geschreven en gepubliceerd. Het museum heeft hier een aparte pagina aan gewijd.
Het Kasteel van Maldegem
Op de site van Ludo Goethals wordt het verhaal gesitueerd op het kasteel van Reesinghe (zie foto links). Echter, op de site van dbnl.org staat te lezen:
Ieder die langs den grooten steenweg van Gent naar Brugge heeft gereisd, herinnert zich den bouwval dien hy, by het uitgaen van Maldegem ter regter zyde van den weg, heeft gezien. Vóór een twaalftal jaren zag men er nog eenen instortenden vleugel van het oude kasteel, dat weleer aen de prinselyke familie De Croy behoorde, en onlangs eigendom is geworden van den heer baron Pecsteen, te Maldegem. Men heeft er alsdan een teekening van gemaekt, die wy hier gegraveerd mededeelen, en welke men kan vergelyken met de afbeelding in Sanderi Flandria illustrata, II, No. 28’.
‘Thans bestaet er van het oude prachtige slot niets anders meer dan ‘één torentje en twee linden’, die nog ‘de schaemle kruin verheffen’. – Heden bestaan nog alleen de twee linden, sedert 1850 is het torentje mede verdwenen.
De afbeelding is ook afkomstig van dbnl.org.