Geografie – Kaarten

Er zijn verschillende Ketelaar’s die kaartmakers waren. In het Repertorium van Nederlandse kaartmakers zijn er twee te vinden:

  • P.A. Ketelaar: geadmiteerd in Holland op 8-7-1732. Ook buiten Holland werkzaam, in militaire dienst. Er zijn meerdere kaarten van hem bewaard.
  • Christiaan Ketelaar Jz.. Hij was tekenaar en landmeter; geadminitteerd in Drenthe op 8-7-1802. Hij woonde toen in Hoogeveen en in Overijsel op 5-4-1803.

De vader van Christiaan Ketelaar Jz was Nicolaas Ketelaar. Hij was waarschijnlijk ook landmeter van beroep; maar staat niet in het bovenstaande register vermeld.

Op internet zijn nog diverse vermeldingen van een Landmeter Ketelaar terug te vinden. Een aardig voorbeeld is uit het Markeboek Varsen:

“De Landmeter Ketelaar zal voor zijne werkzaamheden in deze genieten acht en veertig guldens welke gelden evenals de andere aangevende kosten per waardeel door gezamentlijke eigenaren zullen zullen worden gedragen”.


  • P.A. Ketelaar: geadmiteerd in Holland op 8-7-1732. Ook b

Kaart van Leiden

Kaart Baardwijk en Drunen

Kaart gemaakt tussen 1750 en 1760 door tekenaar en landmeter P.A.. Ketelaar en tekenaar B.J. de Roy.

“Kaart dienende tot het project van den Heer M. Van Barneveld – Vrijheer van Noordeloos en Overslingerland en burgemeester enz. enz. te Gorichem.”

Bron: West Fries Museum

Caarte Heerlykheeden Amijden, Tienhoven en Herlaar

In de bibliotheek van de Leidse Universiteit bevindt zich een kaart (65 x 67 cm) getekend door P. Ketelaar. De titel van de kaart is: Copye. Caarte van de Heerlykheeden Amijden, Tienhoven en Herlaar. Het is een gekleurde pentekening. De kaart is gedateerd op 1751. Hij is gemaakt voor de eigenaar van Slot Herlaar, de Rotterdammer Arnout Leers.

De Historische Vereniging Ameide en Tienhoven geeft elk kwartaal een blad voor haar leden uit en wij willen in een van de volgende nummers aandacht aan deze kaart besteden.

Bron: Herman Beckmann

Kaart Sjef Vugts

De kaart links stond ook in de Klopkei en wel in die van het eerste kwartaal van 1987. Het betreft een tekening van wijlen Sjef Vugts. Hij tekende die kaart naar het voorbeeld van een kaart van P.A. Ketelaar uit 1758. Er staat niet bij waar de originele kaart te bewonderen is, maar dit zou goed het Waalwijkse gemeentearchief kunnen zijn.

Kaart P.A. Ketelaar

P.A. Ketelaar was kaartenmaker, landmeter en onderwijzer. Hij woonde in Raamsdonksveer. De afbeelding van kaart links heeft het Museum gekregen van de Heemkundigekring de Erstelinghe. De kaart stond in de Klopkei van het tweede kwartaal van 1999.

(meer…)

Laat een reactie achter