In Nederland en België zijn diverse straten die de naam Ketelaar dragen. Deze zijn vaak vernoemd naar een persoon of naar het beroep.

Ketelaarsgang – Groningen

De officiële naam van deze gang is de Eikelbomengang. De naam Eikelbomen is afgeleid van tegenover de gang gelegen herberg De Eckelboom. Ketelaar is een synoniem voor ketelsmid. De gang is afgesloten.

Ketelaarskampweg – ‘s-Hertogenbosch

Foto: het Ketelaar Museum

Aan deze weg is o.a. een Heineken brouwerij gevestigd. Alle andere wegen in deze wijk zijn ook een …. kampweg; dus waarschijnlijk is er geen historische reden voor het woord kamp in de straatnaam. Onbekend is naar welke Ketelaar deze weg verwijst.

Ketelaarplein – Zwolle

In de nieuwbouwwijk Stadshagen is sinds juli 2000 een Ketelaarplein. Het plein ontleent zijn naam aan het oude beroep van Ketelaar. In één van de buurten van Stadshagen zijn alle straatnamen ontleend aan middeleeuwse en oude beroepen en ambachten.

(meer…)

Ketelaarstraat – Waterlandkerkje

Waterlandkerkje ligt in de gemeente Oostburg in Zeeuws-Vlaanderen (dicht tegen Belgie).

Ketelaarstraat is een buurtschap in de gemeente Sluis in de Nederlandse provincie Zeeland. De buurtschap is gelegen ten oosten van Klein-Brabant en ten zuidwesten van Waterlandkerkje. Ketelaarstraat bestaat uit een weg: Ketelaarstraat. De buurtschap ligt ten noorden van de Passageule-Linie. De meeste bebouwing van Ketelaarstraat ligt tussen de kruising van de Ketelaarstraat met de Krommeweg en de Ketelaarstraat met de Stuerboulstraat. De buurtschap bestaat voornamelijk uit boerderijen.

Bron: Wikipedia

toto: het Ketelaar Museum
De Ketelaarstraat in Waterlandkerkje

Ketelaargang – Rotterdam

Gezicht op de Ketelaarsgang van de Baan, uit het westen. Deze komt in het huidig stratenplan van Rotterdam niet meer voor. Waarschijnlijk is deze straat tijdens een bombardement verwoest. De tekening is gemaakt door L.K. Zeldenrust in 1938.

(meer…)