Bron: Ketelaar Museum

Dit bord is geplaatst op de begraafplaats van Warmond op de plek waar Burgemeester Ketelaar is doodgeschoten door de bezetters.

Dit gebeurde op 7 september 1944; twee dagen na “dolle dinsdag”. In nog niet bevrijd Nederland denken velen dat de Duitsers heel snel hun biezen zullen pakken en dat de bevrijding bijna een feit is. Ook in Warmond denken velen er zo over en heerst er een begin van een feeststemming. 

Bron: Ketelaar Museum
Muur rondom de begraafplaats van Warmond

De gedenkplaat is geplaatst aan de binnenkant van de muur rondom de begraafplaats.

Op de begraafplaats staat een oude kerktoren van een verder vervallen kerk.

Bron: Ketelaar Museum

Bron: Ketelaar Museum
Gedenkplaat Burgemeester Ketelaar

Informatie over dit object


Jaar van uitgifte: 1944
Referentie: km_object_984


Gerelateerd nieuws

Doden herdenking 2019

Vanavond samen met dhr en mevr Ketelaar bloemstukken gelegd bij het graf van burgemeester Ketelaar en bij de plaats waar hij op lafhartige wijze door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog is vermoord. Opdat we nooit vergeten. #4meidodenherdenking #Warmond

Dodenherdenking 2014

1e moment van #dodenherdenking in #Warmond. Bloemen op de plaats waar burgemeester Ketelaar werd neergeschoten. #1944

Twitterbericht van Burgemeester Sander Schelberg


Gerelateerde personen

Burgemeester Ketelaar

De volgende dag, 5 september 1944. Dolle Dinsdag. In nog niet bevrijd Nederland denken velen dat de Duitsers heel snel hun biezen zullen pakken en dat de bevrijding bijna een feit is. Ook in Warmond denken velen er zo over en heerst er een begin van een feeststemming. Een niet aflatende geruchtenstroom doet iedereen geloven dat de geallieerden de Duitsers onder de voet zullen lopen. De Duitse bewakers van de gevangenis aan het Haagse Veer slaan opde vlucht. Een agent opent de celdeur en overhandigt Van Elburg een rozenkrans en een kerkboek. Wie zal de afzender zijn? Verwonderd pakt de Warmonder deze geschenken aan. Als hij in het kerkboek bladert, valt er een briefje uit. ‘Blijf ontkennen,’ leest hij.

(meer…)