Juryvoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven maakte op donderdag 24 mei in een overvolle zaal in het West- Indisch Huis te Amsterdam bekend dat scenarist Frank Ketelaar de winnaar was van de Lira Scenarioprijs 2007.

Sinds 1993 reikt de Stichting Lira elke twee jaar de Lira Scenarioprijs uit. In 2007 werd de Lira Scenarioprijs voor de achtste maal uitgereikt en wel voor het beste Nederlandse televisiedrama dat tussen 2003 en 2006, dus een periode van vier jaar, op de Nederlandse televisiezenders werd uitgezonden. De Lira Scenarioprijs is de grootste prijs voor scenario’s in het Nederlandse taalgebied. De winnaar ontvangt e.15.000,-.

De vruchtbare samenwerking met De Groene Amsterdammer als mediapartner en het inschakelen van een pr-bureau zette de prijs en de uitreiking van de prijs meer dan voorgaande jaren op de kaart. De oplagen van alleen al de brochures waren duizelingwekkend. Ongeveer 80.000 exemplaren zijn er gedrukt en verspreid. Via de special van De Groene belandde hij bij alle lezers van de Groene op de deurmat. Ook Vrij Nederland werkte aan de verspreiding mee. Alle Lira-aangeslotenen kregen de brochure ook nog eens apart toegestuurd.

De extra media-aandacht was er hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk voor dat de uitreiking van 2007 de drukst bezochte uitreiking van de Lira Scenarioprijs ooit is geworden.

De jury die Frank Ketelaar tot winnaar uitriep, bestond uit Jeltje van Nieuwenhoven (voorzitter), Ellen Jens (regisseur, o.a. Jiskefet), Walter van der Kooi (publicist en televisierecensent van De Groene Amsterdammer), Willem Capteyn (scenarioschijver, o.a. De negen dagen van de gier en Zwarte sneeuw, voorheen Lira-bestuurder) en Geke van der Wal (journalist en directeur Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten).