Zwart-wit foto’s van een duif tussen de takken, een stuk provinciale weg met bomen aanweerszijden, een fel oplichtend zeil in een donkere nacht. De beelden van fotograaf Ivo Ketelaar intrigeren de kijker om langer te blijven kijken, de bijbehorende eenregelige teksten laten zien dat je er ook nog een andere betekenis aan kan geven.

Ivo Ketelaar heeft zelf een vorm van autisme, hij is een Asperger zoals hij het zelf zegt. “Mensen met autisme voelen zich vaak buitengesloten. Er wordt vaak gezegd dat mensen met autisme geen emoties hebben. Dat hebben ze wel, maar ze uiten het niet of anders.” Aan de hand van zijn foto’s neemt hij de kijker mee in de wereld van autisme. Bijvoorbeeld de foto van bomen die in het water staan. Door te kiezen voor zwart-wit-fotografie oogt het bijna als een pentekening. Het is moeilijk te zien waar bodem en vastigheid is en waar het water loopt. Ketelaar schrijft daaronder de tekst: Structuren. Instanties hebben ieder hun eigen structuur. Een autist kan niet altijd doorzien hoe die structuren gaan en wat ze doen. En dat schuurt. En als kijker snap je precies waar hij het over heeft.

Het is niet bekend hoeveel mensen in Nederland te maken hebben met autisme spectrum stoornissen (ASS). Op de website van de Nederlandse vereniging voor Autisme wordt wel een onderzoek van het CBS naar autisme onder kinderen tussen 4 en 12 jaar aangehaald, maar bij de cijfers worden vraagtekens gezet. Onderzoek in het Verenigd Koninkrijk laat zien dat waarschijnlijk iets meer dan één procent van de bevolking ASS heeft, als je dit percentage ook voor Nederland aan zou houden kom je op 190.000 mensen met ASS.

In de eerste week van april wordt aandacht gevraagd voor autisme en de mensen die het treft met de NVA Autismeweek. Op donderdag 4 april geeft Ivo Ketelaar een lezing over zijn fototenstoonstelling Hoe Kijkt Autisme in de Leidse bibliotheek aan de Nieuwstraat. In de pauze is er gelegenheid zijn gelijknamige fotoboek te laten signeren dat binnenkort verschijnt. Wie ook de fototentoonstelling daar wil bezoeken kan dat het best doen voorafgaand aan de lezing. Toegang tot de tentoonstelling is gratis. De tentoonstelling is nog te bezichtigen in de locatie Nieuwstraat van BplusC tot en met 24 april. Voor meer informatie over toegang tot de lezing, ga naar de website van Ivo Ketelaar.

Fotograag Ivo Ketelaar

 

Gepubliceerd door Arjen Ketelaar

Conservator van het Ketelaar Museum