De uitverkorene is een Nederlandse telefilm uit 2006, geregisseerd door Theu Boermans en uitgezonden door de VPRO. De film is een vrije interpretatie van de opkomst en (vooral) ondergang van het software-bedrijf Baan van de gebroeders Baan.

Het bedrijf met een streng-christelijke achtergrond was van ongeveer 1985 tot 2000 gevestigd in Barneveld op de Veluwe. Nadat een notering op de Amerikaanse beurs was aangevraagd, bleek dat allerlei financiële zaken niet goed geregeld waren; het aanvankelijk succes was op drijfzand gebaseerd. Het bedrijf werd van een faillissement gered toen het werd opgekocht door een Engels bedrijf.

Regisseur Theu Boermans vertelt het verhaal (idee van Kees Prins en scenarist Frank Ketelaar) van de streng gereformeerde broers Johan en Peter van der Laan, gespeeld door Kees Prins en Pierre Bokma. De aftiteling vermeldt dat het geen documentaire is, maar fictie en dat de makers niet hebben beoogd om personen en gebeurtenissen correct weer te geven; de gelijkenis met het Baan-debacle is echter overduidelijk.

De film schetst een bevindelijk gereformeerd milieu aan de hand van de nieuwe, jonge ongelovige financieel directeur die summa cum laude is afgestudeerd. Na het vertrek van de oude CFO moet hij orde op zaken stellen. Het lukt hem toch nog de felbegeerde notering te krijgen aan de Nasdaq, waarbij de koers van het aandeel explodeert. Maar zijn lichamelijke affaire met Marthe, de oudste dochter van baas Johan, wordt zijn ondergang. Marthe wordt een ongehuwde moeder, nadat hij een afkoopsom van 8 miljoen had afgeslagen.