Deze brug is onder andere te zien in de “Helemaal Kerst” commercial in 2016 van Jumbo die de Gouden Loeki won.

De video is gemaakt door het reclamebureau Alfred International. De brug is in het begin van de commercial te zien.

Breestraatsbrug

Bron: B&B De Ketelaarsbrug
De Ketelaarsbrug

De Ketelaarsbrug wordt ook wel de Breestraatsbrug genoemd en wordt o.a. vermeld in de Blafferd (genoemd in 1755 boven no. 822). De brug bij de ‘Ketelerscolck’ wordt (voor het eerst?) genoemd in 1530 (Cf. Roots II 265). Brug over het water van de Langegracht naar Nieuweweg; de brug ligt in het verlengde van de Breestraat. Er bevindt zich een datumsluitsteen in: 1871.

Het Archief Eemland vermeld dat Ketelaar een zeemansterm is.

Het is de matroos die door dienst of anderszins pas na de anderen kan eten; figuurlijk: de zeeman (persoon) die het laatst of te laat komt; mogelijk is de brugnaam ontstaan in de tijd dat de K voor een bemanningslid de laatste mogelijkheid in de (binnen)stad was om nog gemakkelijk aan boord te springen, voor het schip de Eem opvoer.

Archief Eemland over de Ketelaarsburg

Ook meldt het archief dat er geen aanwijzing is dat (zoals wel wordt gezegd) bij de brug de Waterproef werd geëxecuteerd.

Volgens Halbertsma, 1959 p.52-53 zou er op de brug eens Vismarkt zijn geweest.

Referentie(s):

Archief Eemland: online artikel over de Ketelaarsbrug

W.J. van Hoorn, Vier eeuwen Breestraat bij de Ketelaarsbrug; Een bijdrage tot de geschiedenis der panden van Museum Flehite, FL 16 (nr 1 juni 1984) 1-17.


Informatie over dit object


Bron: Archief Eemland
Referentie: km_object_923


Gerelateerde objecten

Bed & Breakfast de Ketelaarsbrug

Henk en Joke runnen deze Bed & Breakfast in Amersfoort. Beleef een middeleeuwse stad. Aan de Ketelaarsbrug, in middeleeuws Amersfoort, uitkijkend over de Lange Jan, ligt B&B Amersfoort. Een ideale plek om heerlijk te ontspannen. Sfeer en privacy. Musea en restaurants binnen handbereik. Fraaie omgeving voor wandel- en fietstochten. ’s Avonds slenteren over de gezellige pleinen en door de stille stegen.

(meer…)

Tekening van de Ketelaarsbrug

Bron: https://www.etsy.com/nl/listing/708264883/amersfoort-ketelaarsbrug-en-st?ga_order=most_relevant&ga_search_type=all&ga_view_type=gallery&ga_search_query=churchtower&ref=sr_gallery-1-4

Deze tekening is gemaakt door Henk Jonker (1922-2018). Hij heeft zijn gehele leven geschilderd naast zijn werk als arts. Hij was bevriend en schilderde samen met Bert Tiekstra die hem de fijne schilderkunst bijbracht.

(meer…)